Landschap en steden

Buiten de deur eten

Landschap en steden

Hoewel Kampen mogelijkheden genoeg biedt voor het maken van mooie foto's zijn er natuurlijk nog veel meer plaatsen om te ontdekken.

Het fotograferen van het stadsfront van Kampen valt volgens mij ook onder landschapsfotografie. landschapsfotografie, en uiteraard ook het fotograferen van steden, gaat natuurlijk verder dan Kampen alleen. Het plannen van een fototrip naar een ‘onbekende’ locatie vergt echter wel meer planning. In de digitale wereld van tegenwoordig zijn er echter mogelijkheden genoeg om een fototrip naar een nieuwe locatie van te voren te plannen.

0
Zwart wit foto van eenzame fietser onder de bomen op de Calmotweg in Kampen
0
Veld met gele tulpen in bloei
0
De Keizersgracht Amsterdam in het blauwe uur bij het invallen van de avond
0
Haven Blokzijl kort voor zonsopkomst
0
Wandelaars onder gekleurde boom in het stadspark van Kampen tijdens de herfst
0
De kaasboerderij op de Zaanse Schans
0
Scheepvaartmuseum en maritiem museum Amsterdam bij avond met volle maan
0
Molens aan de Zaanse Schans bij zonsondergang
0
De Noorddiepweg op het Kamper Eiland bij zonsondergang
0
Hoek Oude Vismarkt met de Diezerstraat in Zwolle in de avond
0
Zwart wit avondopname van de Ramspolbrug tussen Emmeloord en Kampen
0
Stadspark Kampen met reiger bij witte brug
0
Zwart wit avondfoto van de Sassenpoort in Zwolle
0
Avondfoto van het paars aangelichte theater de Spiegel in Zwolle
0
Panden aan de Thorbeckegracht in Zwolle spiegelend in het water van de gracht
0
Boom in het Waterloopbos Marknesse
0
Avondfoto met zicht op de Zeedijk Amsterdam vanaf de Oudezijds Voorburgwal
0
De Zwartewaterbrug in Hasselt bij zonsopkomst

Landschapsfotografie

Bij het fotograferen van landschappen komen veel technieken aan de orde. Als eerste is het natuurlijk belangrijk om een composite te bepalen. Wat wil je, als fotograaf, laten zien? Het grootse wijdse landschap, of juist een uitsnede er van? Dat bepaalt als voor een groot deel de keuze van de te gebruiken lens, groothoek of zoom?

Bij landschapsfotografie kun je ook te maken krijgen met een groot contrast tussen licht en donker, zeker bij zonsopkomst of ondergang. Dit is zeker het geval als je ook nog eens met tegenlicht te maken krijgt. Hiervoor kun je onder meer gebruik maken van grijsverloopfilters. Je kunt echter ook een HDR foto maken waarbij je meerdere foto’s maakt met verschillende belichting die naderhand software matig samengevoegd worden tot één goed belichte foto.

Andere veel gebruikte filters zijn het polarisatiefilter dat spiegelingen van wateroppervlakken weg kan nemen en de kleuren in de foto intenser maakt. Een grijsfilter kan ook heel creatieve foto’s opleveren. Een grijsfilter neemt, afhankelijk van de uitvoering, een hoeveelheid licht weg zodat de sluitertijd langer wordt waardoor bijvoorbeeld bewegend water zijdezacht als een waas wordt weergegeven in de foto.

Wil je eens samen landschapsfoto’s maken?

Aangezien ik alleen ben ga ik eigenlijk praktisch nooit buiten de stad fotograferen. Ben jij nu ook met landschapsfotografie bezig en lijkt het je leuk om eens samen op pad te gaan hoor ik dat graag van je. Samen ervaringen uitwisselen en mooie plekken ontdekken en in een beeld vangen. Stuur me gewoon eens een berichtje.

De foto's op deze website mogen niet zonder mijn voorafgaande schriftelijke toestemming verveelvoudigd, gekopieerd, gewijzigd, verspreid of gepubliceerd worden.